Programtipset – SQL Server Backup To Windows Azure Tool

I SQL Server Feature Pack 2014 finns ett intressant verktyg, nämligen ”SQL Server Backup To Windows Azure Tool”. Förutom det uppenbara, göra så att vi kan backa SQL databaser till molnet i tidigare versioner (endast 2012 SP1CU2 och 2014 har direkt stöd för detta inbyggt) kan vi även använda det för att göra backup lokalt on-premise. Verktygen fungerar för SQL 2005 på Windows 2008 och nyare och ger oss tillgång till både komprimering och kryptering gratis.

Kryptering av backup finns endast i SQL 2014 och komprimering finns i 2008 Enterprise och från och med 2008 R2 både i Standard och Enterprise. Det innebär att om vi inte har ett tredje parts verktyg kan vi nu komprimera SQL 2005 backuper om vi har gamla system kvar med stora databaser.

På adressen http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40740 kan vi hämta hem både 32 och 64 bitars version och efter installationen kör man igenom en 3 stegs guide där man ställer in backup regler, t.ex. om endast specifika mappar eller alla mappar ska ”övervakas” och sen huruvida man vill använda kryptering och komprimering, spara till Azure eller lokalt. Detta appliceras därefter när du gör BACKUP DATABASE, ungefär som tredje parts verktyg. Detta gör att vi inte behöver ändra i våra underhållsplaner/schemalagda jobb.

programtipset-1 programtipset-2

Det är givetvis ett smidigt sätt att även kunna göra off-site backuper t.ex. för disaster recovery lösningar om detta inte redan finns.

/Fredrik